UITGELEZEN.PUNT.NL
De dochter van Mistral
De dochter van Mistral
 
 
 
Schrijver: Judith Krantz
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar: 1982
ISBN: 9070038803
Aantal blz: 510
 
Korte samenvatting:
De beeldschone Maggy Lunel wordt als buitenechtelijk kind na het overlijden van haar moeder door haar grootmoeder opgevoed. Als die ook overlijdt verlaat Maggy de Provence en gaat naar het Parijs van de jaren twintig om haar geluk te beproeven.
Daar ontmoet ze de nog onbekende kunstschilder Julien Mistral, die haar vraagt model te staan. Mistrals schilderijen met de naakte Maggy als middelpunt trekken de aandacht van een groot publiek. Mistral krijgt naam als schilder, maar maggy verdwijnt langzaam naar de achtergrond.Nadat Maggy haar verbroken relatie met Mistral heeft verwerkt, begint ze een verhouding met de schatrijke Amerikaan Perry Kilkuller. Zijn vrouw stemt echter niet toe in een scheiding, ook niet als uit de relatie tussen Maggy en Perry een dochter, Teddy, wordt geboren.Als Maggy met haar dochtertje naar New York vertrekt, verneemt ze dat Perry overleden is. Maggy en Teddy staan er nu alleen voor. In New York groeit Teddy op tot een oogverblindende schoonheid. Tijdens een fotosessie in Frankrijk voor een modetijdschrift, ontmoet ze Mistral en wordt op slag verliefd. Uit deze stormachtige liefdesaffaire wordt Fauve, de dochter van Mistral geboren. De tragische wending die de roman dan neemt, voegt een ontroerende dimensie toe aan de band tussen Mistral en drie generaties schoonheden. 
 
Mening:
Tja, ik herlees dit boek zo 1x in 1 à 2 jaar, dat zegt al genoeg. Ik ben in de loop der tijd heel andere boeken gaan lezen, maar deze blijft. Het lezen van het boek brengt je in Frankrijk, eerst Parijs (Montparnas) en daarna in de Provence. En dan Mistral, de zo egoïstische maar grote kunstschilder... Hij offert levens om te kunnen schilderen en nee, dat is niet goed te praten. Maar tegelijk is zijn gedrevenheid iets wat je gewoon voelt als je het leest en dan kun je hem bijna vergeven. Het is een prachtig verhaal, heerlijk geschreven - de auteur leefde zelfs een jaar in Frankrijk voor dit boek. En als je het gelezen hebt, kun je voor een paar euro de miniserie op dvd halen en kun je nog een keer smullen van het verhaal met ook prachtige muziek. Helaas... Ik heb het weer uit.  
 
Aantal sterren:
 
 
Marjon.
 
 

Reacties

Viv op 19-09-2007 16:18
Dacht gelijk bij het zien van de voorkant dit is een oudje!
En ja hoor 2 jaar voor mijn geboorte uitgegeven haha!
leuk dat je dan van die oude favorietjes kan hebben he!
 
Ik heb paar jaar geleden een kinderboek op de kop getikt die ik vroeger zo vaak heb gelezen geweldig om nog eens door te bladeren en/of geheel te lezen!
 
Gaat om 'Zwarte stenen' van Guus kuijer
Yvonne op 20-09-2007 12:36
Ik herken niet eens zoveel meer van het verhaal, maar weet wel dat ik het een goed boek vond. Misschien moet ik het ook maar weer eens lezen.
Marjon op 21-09-2007 15:17
@ Viv... Hahaha en ik maar denken dat ik dat boek nog niet zolang heb. Nou heb ik 'm pas in 1985 gezien, nadat ik de serie op tv had gezien. Maar het begint toch in de jaren 20 van de vorige eeuw, dus het maakt niet zoveel uit.
 
Dat boek ken ik niet. Je mag ook over jeugdboeken loggen hè. ;-)
 
 
@ Yvonne... Heerlijk idee dat jij niet veel meer herkent. Ik zou dat ook wel willen haha. Je mag 'm lenen hoor.
Denise op 22-09-2007 10:39
Heej waar is mijn reactie nou :-(
 
Nou je wist dat ik de film 1,5 keer gezien heb. Tenminste ik dacht dat het een film was omdat RTL4 hem altijd in 2 keer uitzend, maar het is dus een serie.
 
Jammer vind ik altijd als ik de film/serie al gezien heb dat er zo weinig over blijft voor de verbeelding als je dan het boek gaat lezen. Ik doe het liever andersom. Wie weet lees ik hem nog eens :-)
 
Ps. Trouwens..heb je de folder van de V&D gehad?? Tot 70% korting op licht beschadigde boeken!! Ik kan volgende week pas heen..hoop dat er dan nog wat over. Vrees dat het wel snel zal gaan.
 
Nou fijn weekend X en knuf
Marjon op 23-09-2007 09:00
Goedemorgen Denise,
 
Ik kijk liever eerst de film/serie, omdat het boek meestal mooier is. Als je het andersom doet, valt de film/serie juist tegen. :-) Maar in dit geval vind ik het allebei goed en krijg ik er niet genoeg van!
 
Ik heb die folder ontvangen en ik heb geen geld. Aaargh. En wel boeken haha. Dus ik laat het maar even voorbij gaan. Maar toch: dankjewel voor de tip!
 
Kun je niet gewoon een keer door naar V&D uit je werk?
 
Jij ook een fijn weekend verder een leer-ze maar weer!
 
Liefs!
 
Denise op 24-09-2007 18:04
Ja dat kan ook natuurlijk!! Ik vond bij de Davinci code de film lang niet zo goed als het boek maar voor een film vond ik hem wel weer heeeeel leuk.
Als ik het boek nu ga herlezen dan heb ik toch elke keer die kop van ..he hoe heet ie nou ook alweer...nou kom ik er niet op, nou ja je weet wie ik bedoel, in mijn verbeelding. Niet erg..maar ik maar er liever eerst zelf wat van :-D
 
Nee dat gaat niet lukken, maar donderdag ga ik toch even de stad in dus dan kijk ik meteen even wat er nog ligt!
 
Marjon op 24-09-2007 22:12
Tom Hanks.
 
 
uitgelezen op 24-09-2007 22:18
Jaaaaa die!! Nou kan ik in ieder geval weer slapen.
 
Weltrusten.
Marjon op 25-09-2007 08:24
Hihihi... Goedemorgen!
 
En is dat slapen gelukt?
 
 
Marjon (Marjonsfoto.punt.nl) op 15-03-2012 06:40
Gisteren las ik dit boek weer eens uit, maar nu in het Engels. Want digitaal is het alleen in de origineel geschreven taal te koop. Raar eigenlijk dat je een favoriet boek hebt dat je zó vaak herleest en het dan nog nooit in de origineel geschreven taal hebt gelezen. Dat werd tijd! En daardoor had ik het gevoel dat ik veel dieper in het boek kwam dan ook. Ik kwam ook woorden tegen, waar je niet echt een speciaal woord voor in het Nederlands hebt, waardoor het nu anders overkwam, meer zoals Judith Krantz het heeft bedoeld. Tegelijk geeft dat minder ruimte voor eigen interpretatie, maar daar is na zo vaak herlezen toch al geen sprake meer van denk ik.
 
Hoe dan ook; ik heb het boek eindelijk ook op mijn reader staan - hoera. En ik heb het met heel veel plezier in het Engels gelezen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Verhuisd

Uitgelezen.punt is verhuisd naar Uitgelezen.op23


bol.com Partner
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl