UITGELEZEN.PUNT.NL
E-Reader - digitaal lezen dus...
Sinds kort ben ik in het bezit van een E-Reader.
 
Ik, de boekenliefhebber. Ik, die zielsgelukkig kan worden van de geur van oude boeken, het knisperen van bladzijden, die verliefd op alleen het boek kan worden. Maar tegelijk ben ik ook vaak op reis met de trein, sleep altijd boeken mee. Vaak houd ik er rekening mee dat ik vooraf aan dat reizen niet al te dikke boeken begin. Want dat moet ik dan ook weer meeslepen. Ik kan nou eenmaal niet een boek halverwege opzij leggen en dan even in een dunner en dus ander exemplaar gaan lezen. En wat dacht je van vakantie... Ik weet van tevoren niet waar ik zin in heb en moet dus extra boeken meenemen. Ik had er dit jaar 14 klaarliggen, wetende dat ik misschien de helft zou lezen...
 
En toen kreeg ik in vore voor mijn verjaardag een E-Reader. Met een pakket boeken. En ik kocht er zelf ook nog 2 boeken bij. Veertien boeken stonden er toen op. Wauw. Dapper halveerde ik de papieren stapel en zo ging ik op vakantie. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat die papieren stapel nu helemaal overbodig was geworden, maar ik moest eerst vertrouwen krijgen. Hoe leest het? Doet hij het wel? Ga ik dat dierbare papieren boek niet teveel missen...?
 
Al mijn argumenten om vooral niet aan zo'n E-Reader te beginnen verdwenen al gauw.
 
Zo is lezen van een scherm minder prettig dan van een papieren bladzijde... Ja, maar niet waar het om de E-Reader met E-Ink gaat. E-Ink is een scherm als een papieren bladzijde. Het is wit met zwarte letters en het glimt niet. Het geeft géén licht, want dat doet die papieren bladzijde ook niet. En ja, het scherm is in fel zonlicht net zo goed te lezen als in de schaduw. En als het donker wordt heb je gewoon een lamp nodig. Al met al leest het absoluut nèt zo prettig als van papier en het voordeel is dat je de letters ook nog groter kan zetten. Sommige E-Readers hebben zelfs de mogelijkheid de grijstinten aan te passen.
 
Ik vergat al gauw dat ik geen papieren boek las en zag even gauw de voordelen. Voor mensen die bijvoorbeeld de Millenniumtrilogie hebben gelezen is het goed voor te stellen dat die loeizware dikke boeken digitaal heel wat prettiger te hanteren zijn. Als er even geen boek naar je zin op staat, ga je naar Bol, Bruna, Selexyz of welke webwinkel dan ook, koopt een boek (kan direct met Ideal betaald worden, ook in het buitenland), downloadt deze en je kan gaan lezen. Waar je ook zit. Moet je natuurlijk wel een pc ter beschikking hebben. En op die pc moet niet al een andere Adobe-account (aan te maken voor het downloaden naar een E-Reader) dan de jouwe staan.
 
Dat is een klein minpuntje. Je moet een Adobe-account aanmaken en deze koppelen aan je E-Reader. Elk boek dat je downloadt met DRM-beveiliging (alle gekochte boeken dus) worden dan ook aan die account gekoppeld. Je kan het daardoor niet uitwisselen met anderen. Ga je je E-Reader opeens aan een andere account koppelen, zijn de boeken die je aan de eerdere account koppelde onleesbaar geworden. Op zich logisch dat ze dit ingewikkelde systeem bedacht hebben. Je moet natuurlijk voorkomen dat welk boek dan ook illegaal te downloaden is. Een gekocht boek blijft in de bestelaccount van de desbetreffende webwinkel staan en kun je 6x downloaden via steeds diezelfde account.
 
Er is nogal wat keuze in E-Readers. Waar moet je op letten?
 
Het moet een E-Ink-scherm hebben. Alleen dan kan het een boek benaderen.
 
Het moet E=Pub-formaat met DRM-beveiliging kunnen uitlezen. De boek-webwinkels verkopen alleen maar apparaten die dat kunnen.
 
En dan de extra mogelijkheden...
 
Er zijn E-Readers met mp3-afspeelmogelijkheid. De mogelijkheden daarbinnen zijn meestal beperkt, maar mocht je er voorkeur aangeven muziek te luisteren tijdens het lezen, kun je daarvoor kiezen. Wel heb je in dat geval extra geheugen nodig. Dat zit er standaard meestal niet bij.
 
Er zijn E-Readers met wifi er op. Leuk. Máár... die zijn tot nu toe alleen te gebruiken op onbeveiligde netwerken. Erg vreemd. Thuis zal je er dus niets aan hebben. Moet je eerst naar de bibliotheek, McDonalds, het vliegveld of NS Station, La Place of de camping of zo. Wel handig in dat geval is dat je rechtstreeks op de E-Reader kan downloaden zonder dat je een pc nodig hebt.
 
Er zijn E-Readers waarop je ook filmpjes kan afspelen... Tja, daar heb je toch ook andere apparaten voor... Het lijkt me niet dat je een boek kunt lezen en gelijktijdig een filmpje kan afdraaien. De keuze is aan jou natuurlijk!
 
Dan zijn er E-Readers met voorleesmogelijkheid. Klinkt geweldig natuurlijk. Maar ze zouden het alleen goed doen bij Engels-talige boeken. Nederlands kunnen ze vooralsnog amper uitspreken.
 
E-Readers zijn er ook met een touch-screen. Daar heb ik voor bedankt. Mijn prachtige Windows-phone heeft ook een touch-screen en dat werkt weliswaar heerlijk, maar ik ben wel doorlopend het scherm aan het poetsen. Gek word ik van de vette vingers en vegen. Ik moet er niet aan denken dat ik een boek ga lezen met vette vingers en vegen op de bladzijden. Aan de andere kant valt dat effect op een E-ink-scherm misschien heel erg mee, want het glimt ook niet. Die ervaring heb ik niet. Eén van jullie wel? 
 
Ik mocht de E-Reader voor mijn verjaardag uitzoeken en na lang wikken en wegen koos ik deze:
 
klik voor meer info
 
Het is een simpele E-Reader zonder poespas en bij Bol kwam er een boekenpakket met interessante boeken bij. Deze E-Reader heeft geen voorleesfunctie, leest geen mp3 of mp4 af, heeft geen touch-screen en géén uitbreidbaar geheugen. Er zit standaard 512 mb op. Weinig? Ach, dat staat voor 300-350 boeken. Stel dat het er 300 zijn. Ik lees normaal niet meer dan 3 boeken in de week. Als ik dat al haal, dan zijn dat dus 100 weken leesplezier en dat is bijna 2 jaar. Maar ik lees ook wel eens minder en ik blijf de papieren broertjes ook lezen. Dus voordat mijn E-Reader vol is èn alles gelezen is, ben ik jaaaaren verder. Tegen die tijd koop ik vast wel weer eens een nieuwe ;-)
 
Tot slot het aanbod van digitale boeken. Het zijn er al heel wat in het Nederlands. Maar vergeleken hun papieren broertjes is het aanbod nog vrij laag. Het staat natuurlijk nog in de kinderschoenen. Het aanbod groeit tenminste wel. En hoewel ik digitale boeken nog niet goedkoop vind, zijn ze wel goedkoper dan papieren exemplaren. Alleen kun je papieren exemplaren natuurlijk ook lichtbeschadigd of tweedehands aanschaffen. Dat kan digitaal dan weer niet. Daar staat tegenover dat er met digitale boeken nogal eens gestunt wordt als je ze als pakket koopt. Toch de moeite waard dus om even wat verschillende webwinkels na te lopen.
Op het gebied van Engels-talige boeken is al meer te downloaden, een logisch iets. En ook dat aanbod groeit ;-)  Verder kun je onder andere bij Bol zowel Nederlands-talig als Engels-talig gratis wat klassiekers downloaden.
 
En zo ben ik om. Ik ben ongelofelijk blij met mijn E-Reader. Niet in plaats van papieren boeken maar naast papieren boeken. Wie had dat ooit gedacht?
 
Marjon.
 
 
ps en off topic... Ik heb hier nogal wat in te halen zag ik... Dank jullie wel voor de logs en het reageren. En zelf heb ik ook 7 boeken te plaatsen, dus heel wat werk te verrichten. Ik ga dat waarschijnlijk een beetje verspreiden.
 
ps voor Lara... Ik heb er ook Onder de Ombuboom op staan maar zag dat deze ook heruitgebracht is op papier ;-)
 

Reacties

Pagina12
Marjon op 21-04-2011 19:03
Precies! Ik ben benieuwd wat het gaat worden.
Ik zeg er eerlijk bij dat ik 'm ook vooral voor onderweg en in de vakantie wilde gaan gebruiken... En nu lees ik meer digitaal dan papier...
Viv op 13-05-2011 13:12
En ik heb er nu ook eentje! 
 
De Oyo E-reader
Jihaaaa


Marjon op 13-05-2011 14:07
Yeah!!!! Leuk dat het me even smste! Ben helemaal blij voor je! Daar ga je veel plezier aan beleven!!
Insoontje op 09-08-2011 13:58
Ik ben nog niet overstag voor een E-reader, maar leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn.. en dat klinkt toch wel positief. En voor vakanties lijkt het me wel ideaal.. geen gezeul meer met stapels boeken Maar voorlopig hou ik het nog bij de papieren exemplaren.
 
liefs Insoon
Marjon op 09-08-2011 14:17
@ Insoon... Ik heb inmiddels al 2 readers, kan niet meer zonder. Ideaal. Ik lees meer en sneller sinds ik een reader heb en ik ben eigenlijk echt een papiergek... zo gek op boeken...
 
Liefs, Marjon.
gedachtenvanmiranda op 10-08-2011 17:59
Kan je ook weer boeken van een e-reader verwijderenb als ruimte zo moeten / willen creeren? Ik ben nog een twijfelaar. Al zie ik ook veel voordelen.
ik krijg namelijk door mijn houding met lezen snel last van mijn nek. Is dat ook minder met eene-reader doordat je geen zwaar boek omhoog hoeft te halen?
Marjon op 10-08-2011 20:32
@ Miranda... Ik kan me jouw twijfels wel indenken. Lezers houden ook van boeken en die geef je in wezen op. Je krijgt er verhalen in digitale vorm voor terug. Ik heb ook getwijfeld en nu ben ik al zo ver dat ik liever digitaal lees dan papier. De reden weet ik niet zo goed. Wel speelt inderdaad mee dat een boek minder goed vasthoudt, dat zware boeken lastig zijn. Ik houd dat vasthouden van de reader veel langer vol. Het voelt verder veel overzichtelijker. Je 'ziet' de dikte van het boek niet, je hebt alleen maar die ene bladzijde voor je. Ik vergroot ook de letters graag, daardoor krijg je minder tekst op een bladzijde, dat leest rustiger.
 
Je kan boeken ook weer verwijderen. Ze blijven in jouw computer staan in het daarvoor bestemde programma (zoals Sony Reader Library of Adobe Digital Editions of welk programma dan ook). Wel heb ik de ervaring dat een reader van slag kan raken als je hem vaak vast- en loskoppelt aan je computer. Ik kan je aanraden er een te kiezen met een geheugenkaart, waar je bijvoorbeeld eventuele gratis ebooks op zet.
 
Op mijn Sony reader heb ik totaal 512 mb geheugen. Dat lijkt weinig, maar er staan bijna 600 ebooks op. Dus je hebt waarschijnlijk niet de neiging om steeds boeken te verwijderen :-)
 
Hoe dan ook... Ben je een enthousiaste lezer... Dan is een e-reader een absolute aanrader!

Viv op 15-08-2011 12:43
Zie het als aanvulling een E-reader
ik was net als Marjon ook altijd zo van de papieren boeken
maar sinds mei ook een bezitter van een e-reader
en wil niet meer zonder!
Je hebt veel meer keuze uit boeken en het is niet zo zwaar ideaal voor vakanties. De 'echte' boeken blijf ik wel lezen
maar merk toch dat ik nu meer digitaal lees!
gedachtenvanmiranda op 18-08-2011 20:31
Geweldig, zoveel boeken als je hier kunt vinden....met de lezerservaringen. Dus mocht ik nog suggestisch nodig hebben voor in mijn boekenkast neem ik hier zeker een kijkje. IK zou willen dat ik meer tijd beschikbaar had om te lezen.
En ik denk nog even verder over wel of niet aanschaffen van een e-reader. Ik vind ze nog steeds prijzig.
 
Marjon op 18-08-2011 20:58
@ Miranda... Tijd om te lezen... Daar kampt iedereen mee geloof ik. Toch lees ik juist meer sinds ik de reader heb.
Pagina12
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Verhuisd

Uitgelezen.punt is verhuisd naar Uitgelezen.op23


bol.com Partner
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl