UITGELEZEN.PUNT.NL
De inwijding
De inwijding
 

 
 
Schrijver: Tess Franke
Uitgever: De Geus Spanning
Jaar: 2006
ISBN: 9789044507461
Aantal blz: 285
 
 
Korte samenvatting
Jonge advocate (in kwade zaken) raakt verstrikt in een haast onontwarbaar web van persoonlijke en professionele problemen. Een Hollandse heldin met hartstocht en rechtvaardigheidsgevoel.
Femke Wolzak is een zelfbewuste vrouw van 26. Ze woont met haar vriend Roel in een appartement in Amsterdam-Oost. Als junior bij het kantoor van Thans, Spreeuwenberg en Spreeuwenberg heeft Femke veel te maken met zware criminelen, en met hun morele opvattingen. Dat gaat goed zolang ze professioneel en afstandelijk blijft. Maar dat doet ze niet. Als Hermanna, de vrouw van een Amsterdamse gangster, zich bij haar meldt met echtscheidingsplannen, slaat ze alle professionele raad in de wind, laat haar zorginstinct spreken en onderhandelt tussen de huwelijkspartners tot er een overeenkomst ligt. Hard maar rechtvaardig en met voldoende borg (een belastende verklaring in de kluis) om de vrouw een goede aftocht te bezorgen. Desondanks wordt Hermanna vermoord aangetroffen voor Femkes huis.
Tess Franke is juriste. Ze is getrouwd met een studiegenoot die als advocaat optrad in enkele geruchtmakende zaken. Enkele jaren geleden is ze met haar man en twee dochters naar de VS verhuisd. Een min of meer gedwongen verhuizing: na een serieuze bedreiging als gevolg van verwikkelingen in het werk van haar man werden ze 'onlokaliseerbaar' gemaakt. In de VS maakte Franke kennis met de boeken van Isabel Allende en Sara Paretsky en besloot ze zelf te gaan schrijven, uit heimwee naar Amsterdam. Ze hoopt ooit met haar gezin in levenden lijve terug te kunnen. De inwijding, haar thrillerdebuut, is niet op ware feiten gebaseerd. 
 
Mijn mening
Via Marktplaats aan dit boek gekomen.
Had weleens vaker over deze schrijfster gehoord. En was wel benieuwd geworden. Kan ze zich meten aan Simone van der Vlugt of Esther Verhoef? Ja dat denk ik zeker!
Dit boek heeft een hele andere insteek, namelijk een advocate/juriste als hoofdrolspeelster. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Het boek las lekker weg. En er zat veel spanning in. Ik wilde weten hoe het af zou lopen. Hoe zou Femke zich er uit redden zonder dat er nog meer moorden zouden worden gepleegd? Wat ik miste was de emotie. Het verhaal denderde maar door, Femke maakte veel mee. Maar je las niet mee met haar verdriet bijvoorbeeld. De andere boeken met Femke in de hoofdrol wil ik ook nog gaan lezen.
 
Een beetje een tegenvaller was het verhaal wat ik las via Internet. Dat Tess Franke dus geen advocate is die naar Amerika is gevlucht met haar man en daar is begonnen te schrijven.
 
"Achter het pseudoniem Tess Franke gaat Gert Jan de Vries, voormalig criticus van NRC Handelsblad, schuil. Dat is bekend gemaakt in een exclusief interview in het Algemeen Dagblad. Onder de naam Tess Franke schreef De Vries vier spannende en actuele legal thrillers rond strafpleitster Femke Wolzak. Onlangs verscheen ‘Maskerade’. Onder andere om zijn schrijverschap gescheiden te houden van het recenseren koos De Vries voor een pseudoniem: (Bron boeken.blog)"

Ook zou Gert-Jan de Vries een boek van Simone van der Vlugt hebben afgekraakt in 1 van zijn boeken. Terwijl ze voor dezelfde uitgeverij werken. Dat kun je doen als recensent maar niet als collega! Dus een beetje een vreemde bijsmaak gaf mij dat wel..
 
 
Aantal sterren (maximaal 5):
 
 
Vivje.
 

Reacties

Marjon op 28-02-2011 08:37
Jammer dat de diepgang miste... Verder klinkt het als een goed boek. Maar ja, we weten wie er achter zit hè... ;-)
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Verhuisd

Uitgelezen.punt is verhuisd naar Uitgelezen.op23


bol.com Partner
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl